Блаженият (2021)

Синопсис

Лентата е метафора на българската съдба, споделят създателите на филма

Дългоочакваният български филм „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов („Хайка за вълци“) тръгва по кината в цялата страна от 3 юни.

Филмът е базиран на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“. Тя е по действителен случай – през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди.

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Изключително талантливата млада актриса ни напусна миналата година.

 

В новата българска лента участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история.

Режисьорът определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма. Toвa e иcтopия за 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекрство за най-страшната по онова време болест – туберколозата.

Сценаристът Емил Андреев споделя, че „Боби Блажения и Другият Американец“ всъщност е по истински случай. Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел „Солун“, наистина се е случила. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи.

Режисьорът Станимир Трифонов учи българска филология във ВТУ, а през 1986 г. завършва кинорежисура във ВИТИЗ; доцент по филмова и телевизионна режисура (2003), професор (2008); преподавател в ЮЗУ и НБУ. Продуцент и режисьор на тв сериали, игрални и документални филми. Носител на международни и национални награди, включително две „Златна роза”, „Златна ракла”, ”Сребърен ритон”.

Сценарий: Емил Андреев, Боряна Милушева-Дукова
Режисьор: Станимир Трифонов
Оператор: Кирил Проданов
Музика: Георги Стрезов

С участието на: Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов

Продукция: Инкомс проджект – Пламен Йорданов

Разпространител: А Плюс Филмс

Времетраене: 105 мин.

Трейлъри и Снимки

4 снимки

Прожекции